Slaan mag, spannende kleding niet

In Arkansas

Het is in Amerika toegestaan je kinderen te slaan. Op school moet je een briefje inleveren waarop je ouders ‘ja’ of ‘nee’ moeten aanvinken als antwoord op de vraag of je kinderen gespankt mogen worden bij wijze van straf.

Het niveau van onderwijs verbaast me. We moesten bij American History zojuist een wereldkaart met kleurtjes in de verschillende continenten verdelen. We kijken nu een video met als onderwerp: ‘Is Amerika #1?’. De conclusie van het filmpje is ongeveer: Amerika is geweldig, amen. “Mijn man is in Europa geweest maar hij heeft alleen maar bij McDonald’s gegeten.” Aldus de lerares. Dat vind ik nu een typisch voorbeeld van de bekrompenheid van Amerikanen.

Het is hier ook heel normaal om allerlei persoonlijke informatie van je leraren te horen. Mijn lerares geschiedenis stelde tijdens de les voor iets te doen met ‘touchy feelings’. Dit om elkaar beter te leren kennen, maar in de praktijk betekende het dat we haar hele levensverhaal mochten aanhoren en nog vijf minuten hadden om de medeklasgenoten nader te inspecteren. Zo weet ik nu waar ze allemaal heeft gewoond, hoe erg ze het vond dat haar ouders gingen scheiden, hoe knap haar man haar vond toen ze elkaar op college leerden kennen en dit alles uitgelegd aan de hand van een blokkentoren. De toren kon scheef staan, wat dan stond voor een onstabiel leven, hij kon instorten. Wat ze natuurlijk aan het einde van de les liet gebeuren en waarna een dramatische stilte volgde.

Laatst moesten we voor Engels (ik ben steeds geneigd ‘Nederlands’ te zeggen) een essay schrijven over regels. Nou, dat heb ik gedaan. En wel over de Sheridan High School regels. De eerste dag van school kregen we allemaal een agenda met daarin meer dan 30 pagina’s aan regels. En dat in minuscule lettertjes, kun je nagaan! Dan heb je de beruchte pagina: dresscodes. Er mag nogal wat niet. Ik zal voor de gein het lijstje even overnemen:

 • Halter tops, spaghetti strap or low cut tops or dresses; muscle shirts, a 3 inch minimum on any straps across the shoulders
 • Shirts/tops that do not cover the midriff with or without arms raised
 • Hats, caps, bandanas, hair rollers (vraag me af wel hip type hier mee op school durft te verschijnen), sunglasses
 • Clothing less then four inches from the middle of the knee (shorts, dresses, skirts) the exception to this rule is a school uniform
 • See through garments; visible underwear
 • Sexually suggestive clothes
 • Emblems, pictures, jewelry or words pertaining to alcohol, tabacco, gangs, sex, profanity or drug related messages
 • Clothing that is unzipped, unbottoned, unsnapped, unstrapped, or otherwise unfastened
 • Clothing with messages that mock, ridicule, demean or provoke others
 • Extreme styles or sizes that may be disruptive such as sagging pants, chains
 • Jeans with holes that show skin 4 inches above the middle of the knee
 • Clothing that interferes with the educational process or with the rights of others

Hou je je hier niet aan, dan mag je de les niet in en word je als absent opgeschreven tot je op school verschijnt met degelijke kleren.

Vandaar dat ik als hoofdonderwerp de dresscode regels heb genomen. Cheerleaders mogen namelijk wel in hun minirokjes rondspringen terwijl je zelfs hun ondergoed kan zien, en wij moeten knierokken dragen? Lijkt me niet helemaal kloppen.