In discussie met meneer pastoor

In Arkansas

Ik moet hier naar de kerk. Soms op woensdag, soms op zondag, soms op zondagavond en soms alle drie. Nu ging dat tot afgelopen zondag goed. De priester begon ons voor te lezen uit de Bijbel, allemaal prima, totdat hij bij dit stuk kwam:

I am the vine, you are the branches. If a man remains in me and I in him, he will bear much fruit; apart from me you can’t do nothing. If anyone does not remain in me, he is like a branch that is thrown away and withers; such branches are picked up, thrown into the fire and burned.

Natuurlijk had ik al een vermoeden wat hij hiermee bedoelde. Na afloop ging ik naar hem toe om te vragen wat dit precies te betekenen had. Hij vertelde me dat het een metafoor was. Dat alle mensen die niet in God geloven en Jezus’ weg niet volgen zullen branden in de hel. Hij vroeg me wat ik daar van vond. Ik vertelde hem dat dat zou betekenen dat niet alleen ik en mijn hele familie en vrienden in het hellevuur zouden eindigen, maar met mij half Nederland. Maar, zei hij, als je tot God komt, vergeeft hij je van al je zonde. Wat je ook gedaan hebt in je leven, je wordt vergeven. Dus ik vroeg, stel dat Hitler de dag voor zijn dood tot God komt? Wordt hij dan wel vergeven en ik niet, terwijl ik een vrij vredig leven leef? Jullie voelen hem al aankomen, het antwoord was ja. Nu ik toch bezig was vroeg ik hem meteen hoe hij tegenover homoseksualiteit stond. “Dat is een zonde waar je zelf voor kiest.” Ook kwam ik erachter dat buiten atheïsten, ook mensen die een ander geloof aanhangen de sigaar zijn. Hop, de hel in allemaal. Toen had ik het helemaal gehad.

Ik merk dat ik hier door alle geloofszaken, meningen over seksualiteit en politieke sores in een soort tweede, provocerende puberteit terecht kom. Ik betreed de kerk met een ‘Good girls go to heaven, bad girls go to Amsterdam’ shirt. Dit zou ik normaal uit respect nooit doen, maar ik kan niet anders dan tegengas geven tegen alles wat me dwangmatig wordt opgelegd. Ik word er ook behoorlijk ziek van dat de kerk vol zit met wierokende, rondneukende, zuipende hypocrieten. Excuus voor mijn taalgebruik. Ik vraag me dan af wat je in een kerk te zoeken hebt en al helemaal waarom je het recht hebt een oordeel te vellen over mijn levenswijze.